
Kreativitet, håndværk og udeliv
Kreativitet, håndværk og udeliv er nøgleord på Kongeådalens Efterskole – det er i høj grad her, vi tager afsæt til både undervisningen og fritidens aktiviteter.
På Kongeådalens Efterskole har vi tildelt kreativitet, håndværk og udeliv en helt særlig plads i hverdagen.
Det kommer blandt andet til udtryk i vores valgfag, i indholdet på mange af vores anderledes dage og uger, og i de aktiviteter, vi laver i fritiden.
Kreativitet og håndværk
Vi mener, at det har stor værdi at arbejde med hænderne, at tænke og udtrykke sig kreativt, at skabe ting og at gøre ideer til virkelighed. Derfor er kreativitet og håndværk centralt i både undervisningen og fritidslivet hos os.
Når vi taler om håndværk og håndens arbejde, dækker det bredt. Det dækker både klassiske ”hårde” håndværk, hvor der arbejdes med træ og metal i værkstedet, og mere ”bløde” håndværk, som i højere grad tager afsæt i det kunstneriske.
Vi bringer os selv i spil på en særlig måde, når vi arbejder kreativt og med hænderne. Vi bruger vores opfindsomhed og gør spirende ideer til virkelighed. Vi gør os erfaringer, tilegner os færdigheder og kompetencer, og vi bliver bedre til forskellige former for problemløsning. Der er fremtid i arbejdende hænder og kreative tanker.
I mange år har det talte og det skrevne sprog domineret i uddannelsessektoren og erhvervslivet, mens det skabende sprog – i form af håndværk og kreative udtryksformer – har været nedprioriteret. I takt hermed er der blevet længere og længere mellem mennesker, der mestrer forskellige former for håndværk. Hos os giver vi det skabende sprog plads – her har du mulighed for at udtrykke dig kreativt og håndværksmæssigt og tilegne dig masser af færdigheder.
Der er efterspørgsel på dygtige hænder.






Vi arbejder oftest mod et slutmål i form af et færdigt produkt eller projekt, men det allervigtigste for os er, at vejen derhen er både spændende og lærerig. Vi har altid fokus på den gode proces.
Vi ser en stor værdi i at lære, at alt ikke kan være klaret med et fingerknips. Der skal bruges tid og kræfter på at tilegne sig viden og blive dygtig til noget – man skal gøre sig umage.
Når vi arbejder kreativt og håndværksmæssigt med eleverne, glæder vi os over at se, hvordan de fordyber sig i deres projekter. De går engagerede til arbejdet og stoler på processerne. De eksperimenterer, laver fejl, løser problemer, bliver klogere og får nye ideer, der skal prøves af.
Nogle gange kræver et projekt ekstra tålmodighed eller en hjælpende hånd, og andre gange går det lige efter planen. Uanset hvordan det går, er det altid en fornøjelse at dele det kreative og håndværksmæssige rum med eleverne og opleve glæden, når de mestrer noget nyt eller lykkes med deres projekter. Det er fedt at komme i mål med noget, som man har brugt tid og kræfter på.
Natur og udeliv
På Kongeådalens Efterskole er vi glade for livet under den åbne himmel.
Vi bruger Kongeåen og den smukke natur i området omkring skolen i både undervisningen og fritiden, og vi ser det som et af de bedste steder for os at være, når fællesskabet skal udfolde sig, og samværet med hinanden skal i centrum.
Vi har stor respekt for naturen, og vi føler en forpligtelse til at passe på den og til at leve så bæredygtigt som muligt. Vi tror på, at vi ved at leve tæt på naturen også er mere motiverede for at passe på den og mere bevidste om, hvordan vi kan gøre det bedst.









Naturen er fuld af kontraster. Den kan være rolig og ruskende, mild og rå, varm og kold, lys og mørk, spirende og falmende. Vi nyder kontrasterne, og vi tager gerne det hele med.
Livet i det fri kan bruges til at finde ro og koble af. Naturen bringer os til stede i vores kroppe, fordi vi kan mærke den – vi kan mærke græsset mellem tæerne, vinden i håret, regnen, der prikker på panden, eller solen, der varmer ryggen. Vi kan fortabe os i smukke udsigter og hyggelige skumringer. Vi kan nyde lyden af stilhed, fuglefløjt eller måske guitar og fællessang omkring bålet. Vi kan stirre ind i ilden og nyde samværet med hinanden - lade tiden gå, mens vi ikke skal andet end bare at være lige her.
Men naturen er ikke blot et frirum – den tilbyder os også et væld af muligheder, udfordringer og oplevelser. Et sted, hvor vi kan prøve os selv af og flytte vores grænser. Vi kan bevæge os ud i ukendt terræn og ind i nye aktiviteter. Aktiviteter med fart på, aktiviteter på vandet eller i højderne. Vi kan leve i primitive omgivelser og selv have ansvar for at holde os varme, tørre og mætte. Efter en dag med aktiviteter i det fri eller efter at have bygget bivuak, kløvet brænde, lavet bål og tilberedt mad over ilden, er det helt særligt at gå til ro om aftenen og falde i søvn lige midt i naturen.
Naturen er fuld af oplevelser, der bare venter på os, og vi skal passe på den, så vi også kan have glæde af den i fremtiden.
Trivsel i hverdagen
Når vi har valgfag, er humøret højt - vi ser altid mange store smil, masser af hygge og ikke mindst stor koncentration. Der er ingen tvivl om, at timerne, hvor eleverne kan fordybe sig i deres interesse, skaber glæde.
Men på Kongeådalens Efterskole har vi ekstra god grund til at være glade for vores valgfag; de er nemlig alle sammen med til at fremme god trivsel.
Selvom de fire valgfag er meget forskellige, har de én ting tilfælles: Aktiviteterne, vi laver, kan alle betegnes som crafting – og crafting er godt for trivslen.
Crafting er arbejdet med materialer og skabende processer. Det kan både være i form af klassisk håndarbejde eller håndværk – som at strikke og forme ler eller at dreje træ og rode med en motor – eller i form af at tænde bål og bygge en bivuak eller at passe et drivhus og slynge honning. Crafting er altså en meget central del af livet og hverdagen på efterskolen.
Forskning peger på, at crafting på flere måder virker trivselsfremmende, og det, synes vi, er en dejlig bonus ved de valgfag, vi i forvejen er rigtig glade for.
Crafting kan både fremme god trivsel og modvirke mistrivsel. Der er mange psykologiske mekanismer i spil, når man undersøger effekterne af crafting og sammenhængene er komplekse.
Noget af det, forskningen har vist, er en sammenhæng mellem crafting og:
- Følelser som glæde, velvære og tilfredshed
- Ro og afspændthed – et nervesystem i hvile
- Flow – en oplevelse af at glemme tid og sted og bare være i en boble af frihed
- Meningsfuldhed og præstation – følelsen af at skabe noget, der kan glæde andre
- Øget kognitiv kapacitet – at arbejde med hænderne er også hjernegymnastik
- Lindring af stress, angst, depression og meningsløshed
Kilde: Se blandt andet Anne Kirketerps bog ”Craft-psykologi – sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk”.

Når det handler om naturen og håndens arbejde, kommer det også hurtigt til at handle om vores forpligtelse til at passe på naturen og om alle de kompetencer, der følger med at dygtiggøre sig i kreativitet og håndværk. Det er to temaer, der også fylder meget hos os; vi kalder det bæredygtighed og væredygtighed.
Har du lyst til at blive elev på skolen?
Book et besøg eller tilmeld dig til det fedeste efterskoleår!