
Efterskoleåret
Små og store oplevelser står i kø, når du tager hul på året på Kongeådalens Efterskole.
Hverdagen på efterskolen tager naturligvis udgangspunkt i et skoleskema og en fast dagsrytme, men i løbet af året har vi dage og uger, hvor vi bryder med den dagligdag, vi kender. Ud over at sætte andre kulører på hverdagen, giver disse dage ofte også anledning til anderledes oplevelser og læring.
Nedenfor kan du læse om nogle af de dage og uger, som er med til at skabe afveksling i hverdagen.
Anderledes dage og uger
Anderledes dage og uger er, når vi laver noget andet end det, der står på skemaet. Det er fx introugen, vores udlandsture, brobygning, projektuger og teaterugen.
Der er ikke to skoleår, der er ens, men herunder kan du tage et lille kig på, hvordan de anderledes uger kan se ud.
Ferie
Vi holder efterårsferie, juleferie og vinterferie.
Vær opmærksom på, at de tre dage før påske er skoledage.
Bliveweekend
I løbet af efterskoleåret er der nogle weekender, hvor vi er på skolen; dem kalder vi bliveweekender. Her laver vi nogle særlige ting sammen – det kan fx være en weekend i forbindelse med et projekt eller weekenden op til jul.
Forlænget weekend
Fordi vi har bliveweekender med skemalagte dage, er der andre weekender, hvor vi holder en ekstra fridag. Det er i disse forlængede weekender, vi anbefaler, at tandlægetider osv. bliver placeret.
I skoleårets allerførste uge har vi introuge. Her bruger vi al vores tid og alle vores kræfter på at komme trygt og godt fra start i efterskoleåret.
Vi har masser af aktiviteter, hvor vi lærer hinanden, skolen og efterskolelivet at kende, og sammen lægger vi de første vigtige grundsten i det sammenhold og fællesskab, der skal være fundamentet under tiden på Kongeådalens Efterskole.
Introugen er altid noget helt særligt for både elever og personale, og ugen er så fuld af indtryk og nye oplevelser, at vi alle er trætte, når ugen er omme.
Tidligt på skoleåret tager vi på vildmarkstur til Sverige. Her bygger vi videre på det sammenhold og fællesskab, vi lagde grundstenene til i introugen.
Vildmarksturen byder på gode oplevelser og udfordringer i det fri. Vi skal blandt andet vandre, sejle kano og nyde livet i naturen.


Vi har praktiske dage flere gange i løbet af året. Det er dage, hvor vi hjælper hinanden med at klare små og store praktiske opgaver på skolen. I efteråret er det fx kartoffelhøsten og at gøre skolen klar til at få gæster på Efterskolernes Dag.
De praktiske dage er et af elementerne i det, vi kalder væredygtighed – en af de røde tråde i livet på Kongeådalens Efterskole. Vi lægger vægt på, at du som elev hos os gør dig erfaringer med forskellige praktiske opgaver, som giver dig vigtige kompetencer, du kan tage med dig videre i livet.
Vi lægger desuden stor vægt på, at Kongeådalens Efterskole er vores fælles skole, og at vi alle bærer en del af ansvaret for, at alting fungerer og bliver holdt pænt og funktionelt – når vi har praktiske dage, er der sat tid af til, at vi bærer dette ansvar i flok.
Ud over at få erfaringer og tilegne dig vigtige kompetencer, er det vores ønske, at du og dine kammerater oplever glæden ved at løse opgaver i fællesskab og erfarer, at det virkelig rykker, når vi hjælper hinanden. Vi ønsker også, at I vil opleve tilfredsstillelsen ved at bidrage til at skabe en positiv forandring inde og ude – også selvom I måske ikke altid kan se formålet, mens vi er i gang.
De praktiske dage skaber sammenhold, og så giver det en følelse af ejerskab og tilknytning til skolen. Det, synes vi, er vigtigt.
Når du går i 10. klasse, skal du i brobygning. Her får du mulighed for at afprøve en ungdomsuddannelse – enten en erhvervsuddannelse eller et gymnasium – så du kan blive klogere på, hvad du skal efter efterskolen.
Hjemme på skolen har 9. klasserne fagdage.


Glæd dig til projektet ”Styr på det”! Her bliver ideer til virkelighed, og skaberlyst får frit spil.
Når vi har ”Styr på det”, sætter vi en række dage af til at du og dine kammerater – med udgangspunkt i jeres interesser og ønsker – kan fremstille jeres egne produkter. I arbejder enten alene eller i mindre grupper, og jeres projekt vejledes af en underviser.
Vi bringer kreativitet, fantasi og arbejdende hænder i fokus, og så holder vi blikket rettet mod den gode proces.
Når projektet er slut, udstilles produkterne på en forældredag på skolen.
Tidligere år har elever lavet noget så forskelligt som en sandkasse, en taburet og en strikket pude. Så nu er spørgsmålet blot: Hvad vil du gerne have styr på?
Julen på efterskolen er noget helt særligt – det er en dejlig tid, som vi nyder med oppyntning, julebag og hygge i lange baner.
Selvom der er masser af dage i december, hvor vi følger det normale skema og dagsprogram, er det altid med et lille drys jul og kanel her og der; der er nisser og rensdyr i krogene, og der er ekstra velduftende kagedåser i køkkenet.
Det, der foregår i juletiden, forbereder vi sammen. Vi byder alle ind med det, vi er bedst til – hvad end det er at løse praktiske opgaver i forbindelse med oppyntning eller at planlægge fællesarrangementer.
Inden vi rejser hjem på juleferie, holder vi en fælles juleaften på skolen.
Teaterugen står i fællesskabets tegn – her opdager vi nemlig, hvor vigtigt det er, at alle bidrager, for at vi kan nå i mål med et fælles projekt.
At lave et teaterstykke handler ikke kun om, at skuespillerne på scenen har styr på deres replikker – det handler også om, at der er nogen, der har lavet de rigtige kostumer, nogen der har skabt flotte kulisser, nogen der har styr på lys og lyd og så videre. Det går bedst, hvis alle bidrager, og det giver en helt særlig følelse af fællesskab at lykkes med noget, der kræver så mange menneskers indsats.
Glæd dig til en uge, hvor hele skolen dirrer på en ganske særlig måde, fordi vi er ved at skabe noget sammen; glæd dig til at opføre stykket - og glæd dig til følelsen af sejr, når vi er færdige og har opnået et godt resultat i fællesskab.


I foråret rejser vi i fællesskab til en europæisk storby og oplever livet og kulturen der. Turene kan gå forskellige steder hen fra år til år, men vi har altid fokus på kulturelle oplevelser.
Hen mod slutningen af skoleåret skal vi forberede os til prøveperioden. Skemaet bliver derfor lagt om, så vi kan arbejde lidt mere intensivt med synopser, arbejdspapirer, oplæsning, pensum osv. – det sikrer, at alle kan blive klædt bedst muligt på til prøverne.
Det er også i denne periode, de skriftlige prøver afvikles.
Sent på foråret – lige inden vi tager hul på de mundtlige prøver – rejser vi på adventuretur.
På denne tur har vi fokus på oplevelser og udfordringer i en natur, der er anderledes end den, vi kender hjemmefra. Destinationen kan ændre sig fra år til år, men du kan altid forvente at prøve dine grænser af og få én på opleveren.


Juni måned er de mundtlige prøvers tid.
Her består dagene af en blanding af eksaminer, forberedelse, praktisk arbejde, aktiviteter og begyndende afsked med hinanden – det er en meget speciel tid.
Når vi nærmer os årets ende, sætter vi alle sejl til for at sikre, at vi får rundet efterskoletiden af på den bedst mulige måde.
Også her er fællesskabet i centrum, for det handler i høj grad om at nyde den sidste tid sammen og få skabt de sidste efterskoleminder, inden vi siger farvel og på gensyn den sidste dag.
Afslutningsugen står også på praktiske opgaver som at gøre rent på værelser og fællesområder, så skolen er klar til sommerferie.
Har du lyst til at blive elev på skolen?
Book et besøg eller tilmeld dig til det fedeste efterskoleår!