
Den Grønne Linje
Fødevareproduktion med respekt for natur og fremtid
Brænder du for selvforsyning, eller har du lyst til at prøve kræfter med det? Har du grønne fingre og interesse i bæredygtighed og landbrug? Så er Den Grønne Linje noget for dig.
Her bliver du en del af et fællesskab, hvor selvforsyning og respekt for naturen er nøgleord. Vi arbejder med dyr, dyrkning og høst og lærer at anvende det høstede i køkkenet.
Vi får jord under neglene og masser af frisk luft, mens vi oplever årets naturlige gang på marken og i haven. Som elev får du ansvar og nyttig viden om naturen, råvarer, dyr og madlavning – og så får du mulighed for at bruge dine færdigheder til at gøre en bæredygtig forskel.
Hos os kan du bidrage til en fødevareproduktion med respekt for natur og fremtid.
Selvforsyning fra marker, drivhus og have
På Den Grønne Linje arbejder vi med landbrug og selvforsyning, bæredygtighed og økologi, og i fællesskab bidrager vi til en ansvarlig og hensynsfuld fødevareproduktion med respekt for naturen.
Du møder kompetente lærere, der glæder sig til at dele ud af deres erfaringer og viden, og som er klar til både at udfordre og samarbejde med dig på vejen mod et fælles mål om at minimere det miljømæssige aftryk i fødevareproduktionen.
På Den Grønne Linje er du med til at passe skolens dyr og dyrkede arealer; det giver dig både praktisk erfaring og masser af viden om husdyr, dyrkning og høst – på marken såvel som i haven og i drivhuset.
Det, vi dyrker, bruger vi i skolens køkken, så efter høsten begynder processen fra mark til måltid. Her får du erfaring med fødevarehåndtering, konservering (fx syltning) og madlavning.
I løbet af året kan du blandt andet lære om:
- Planteavl – i haven, drivhuset og på marken
- Dyrehold
- Traktor
- Jagt
- Fiskeri
- Biodiversitet
- Økologi
- Madlavning
Du kan også få sikkerhedsgodkendelse og tage jagttegn og traktorkørekort.
På Den Grønne Linje har vi plads til dig, uanset hvad du kan i forvejen. Vi forventer blot, at du har respekt for vores dyr og maskiner, og at du har lyst til at tage ansvar og løfte i flok. Du skal være klar på at træde ind i et fællesskab, hvor vi sammen gør en forskel, og hvor vi gennem hele året er med til at forsyne efterskolens køkken med råvarer.
Når året er slut, har du fået konkret erfaring med selvforsyning, landbrug og bæredygtighed, og du har fået omfattende viden om dyr og markarbejde, fødevareproduktion, fødevarehåndtering og madlavning – det giver dig et stort forspring, hvis du drømmer om en fremtid i landbruget eller ønsker at arbejde med fødevarer.
Bæredygtighed
På Den Grønne Linje er bæredygtighed et kerneelement, og vi har en særlig omtanke og respekt for natur og liv. Vi er bevidste om, at vi er afhængige af naturen for at kunne dyrke vores fødevarer. Derfor er vi også forpligtede til at passe på den og arbejde på at bevare den balance, der er nødvendig, for at naturen kan følge med vores efterspørgsel på dens ressourcer. Vi arbejder blandt andet med helt konkrete tiltag som fx at fremme biodiversiteten og at kompostere og samle regnvand til vanding.
Vi har fokus på ansvarlig og hensynsfuld fødevareproduktion og forsyner skolens eget køkken med så mange råvarer som muligt – blandt andet kartofler, kød fra fritgående grise, frugt og grønt. Det fremmer bæredygtighed på den korte bane, fordi vi undgår miljøbelastningen ved at fragte fødevarerne fra fjerne produktionsområder.
Som selvforsynende er det centralt at være god til at benytte sig af årstidens råvarer på en meningsfuld og lækker måde, og at vide hvordan man opbevarer og konserverer fødevarerne til senere brug – det lærer du på Den Grønne Linje.
Alt det, vi gør for at fremme bæredygtighed her og nu, hjælper dig til at skærpe din bevidsthed og tilegne dig viden om og erfaring med hvilke konkrete handlinger, du kan bidrage med, for at fremme bæredygtighed. Det giver dig mulighed for at vælge en mere bæredygtig fremtid.
Væredygtighed
På Den Grønne Linje får du solid erfaring med det praktiske arbejde omkring landbrug og fødevareproduktion. Du får omfattende viden og grundlæggende færdigheder, som gør dig i stand til at tage god hånd om både dyr, afgrøder og dyrkede arealer – marker såvel som drivhus og frugthave. Det er en fordel for dig, der drømmer om at beskæftige dig med fødevarer eller landbrug i fremtiden – men også for dig, der bare drømmer om, at du i fremtiden kan forsyne dig med grøntsager dyrket i egen have.
At passe dyr og håndtere fødevarer er opgaver, der forpligter, og her får du og dine kammerater lov til at tage ansvar – fordi vi ved, at I kan, og fordi vi ved, at det styrker jeres ståsted som mennesker.
På Den Grønne Linje sørger vi ikke bare for at dyrke og fragte fødevarerne ind i køkkenet – vi forvandler også råvarer til måltider. Du lærer at lave mad, som både ser lækkert ud og smager godt; det er en rigtig god kundskab at have med videre i livet, når tiden på efterskolen er slut.











Faciliteter
På Kongeådalens Efterskole har vi egne arealer til dyrkning og dyrehold – og så har vi naturligvis alle de redskaber og store og små maskiner, vi har brug for til arbejdet.
Vi har
- Dyrehold – fritgående grise (vi får smågrise hvert år) og i perioder også høns
- Ca. 300 m2 vækstdrivhus
- Marker
- Køkkenhave
- Byhave
- Frugttræer
- Traktorer
- Maskiner til pasning og dyrkning af vores arealer
Vi går op i, at vores dyrkede arealer skal være så bæredygtige som muligt, og vi er derfor i gang med en proces, hvor vi omlægger til økologisk landbrug.
Undervisere
På Den Grønne Linje møder du lærere, der brænder for landbrug og selvforsyning. De arbejder på at fremme sunde økosystemer og en balanceret udnyttelse og beskyttelse af naturen og dens ressourcer. Lærerne har ambitioner om – i fællesskab med dig og dine kammerater på linjen – at bidrage til en grønnere fremtid og minimere det miljømæssige aftryk fra fødevareproduktionen.
Her er du i gode hænder.



Er du klar på at bidrage til en grønnere fremtid? Har du lyst til at lære en masse om selvforsyning og hensynsfuld fødevareproduktion, dyrehold, dyrkning, høst og madlavning?
Lær mere om vores bæredygtige landbrugsefterskole i Jylland - book et besøg.
FAQ
Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, vi oftest får stillet om linjefaget Den Grønne Linje.
Hvis du ikke finder det svar, du søger, er du altid velkommen til at kontakte os på mail info@kongeskole.dk eller telefon 74 85 53 33.
Nej. Det vigtigste er, at du har lyst til at arbejde med landbrug og selvforsyning, og at du er klar på at tage ansvar og løfte i flok. Derudover forventer vi, at du har respekt for vores dyr og arbejdet med maskinerne.
Har du lyst til at blive elev på skolen?
Book et besøg eller tilmeld dig til det fedeste efterskoleår!