
FAQ
Find svar på de mest stillede spørgsmål.
Her har vi samlet svarene på de spørgsmål om Kongeådalens Efterskole, som vi oftest modtager.
Finder du ikke det svar, du søger, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Ring på telefon til 74 85 53 33 eller skriv en mail til info@kongeskole.dk, så vender vi tilbage hurtigst muligt.
Du kan også tage et kig i vores ABC. I den finder du vejledning og praktiske oplysninger om efterskoleåret.
-
Kongeådalens Efterskole ligger på Dovervej 19 i Lintrup i Sønderjylland.
Som efterskole i Syddanmark oplever vi, at vi især tiltrækker elever fra området mellem Esbjerg, Ribe, Vojens, Kolding og Vejle – men vi tager naturligvis imod elever fra hele landet, og hvis du interesserer dig for et af vores valgfag, er det køreturen værd.
-
I kontorets åbningstid – sædvanligvis på hverdage mellem 08.00 og 15.00 – kan du kontakte os på telefonnummer 74 85 53 33 eller mail info@kongeskole.dk.
Vagttelefon:
Udenfor kontorets åbningstid kan du kontakte skolens vagttelefon på 71 99 61 48.
Vagttelefonen besvares af efterskolens tilsynspersonale på hverdage mellem 15.00 og 23.30 samt i weekenderne.
Søndag aften efter hjemrejseweekender og ferier er vagttelefonen åben fra kl. 19.00.
Ved akutte henvendelser udenfor træffetid besvares telefonen af efterskolens forstander.
Kontakt en bestemt medarbejder:
Ønsker du kontakt til en bestemt medarbejder, findes der mailadresser på vores ansatte her. Du kan også sende en besked på vores Intra-system ViGGO.
Den primære kontakt mellem skolen og hjemmet foregår via elevens kontaktlærer.
-
Ja, du kan - du er altid velkommen forbi Kongeådalens Efterskole.
Book et besøg ved en af vores besøgsdage eller -aftner, eller kontakt os for at aftale et tidspunkt, der passer bedre.
Besøg en elev på skolen:
Forældre, søskende og andre pårørende er altid velkomne til at besøge elever på skolen. Besøg aftales i god tid, og eleven, der modtager besøg skal sørge for, at gæsterne hilser på vagtlæreren.
Det er ikke tilladt at have gæster i stilletimen fra kl. 18.30 til 19.30. Besøgende skal tage afsted igen senest kl. 21.30.
-
Kongeådalens Efterskole har til huse i landsbyen Dover mellem Foldingbro og Rødding.
Den nærmeste banegård er Brørup Station ca. 7 km fra skolen; herfra er der gode togforbindelser mod Esbjerg og Fredericia.
Taxaordning
Skolen har en taxaordning.
Taxaen kører til Brørup Station, når ugens undervisning er slut, så eleverne kan nå eftermiddagstoget mod Esbjerg eller Kolding.
Søndag aften kl. 21.10 kører taxaen fra Brørup Station mod skolen.
Taxaturen koster 25 kr. pr. tur, og billetten købes på kontoret senest onsdagen før.
Befordring til og fra skolen på andre tidspunkter arrangerer man selv. Dette kan fx gøres via appen ”Flextrafik”, hvor man kan bestille en flextaxa, eller ved at ringe til Sydtrafik: 76608608.



-
Vi har plads til 86 elever på Kongeådalens Efterskole – det er en rigtig god størrelse, hvis du spørger os.
Alle elever kender hinanden, og det gør det trygt og rart at være på skolen. Hos os får du din helt særlige plads i fællesskabet, og dit bidrag er vigtigt.
-
Du kan tage 9. klasse eller 10. klasse på efterskole hos os.
-
Prisen for et efterskoleophold varierer, da den statslige elevstøtte, der bidrager til betaling af opholdet, afhænger af hustandsindtægten.
Du kan beregne din pris her.



-
Klik her og find en pakkeliste til efterskolen.
Marker tydeligt dine ejendele med navn, så du altid kan kende og finde dine ting blandt dine kammeraters.
-
De fleste værelser er 2-personersværelser – du deler værelse med en kammerat, og I bor i et lejlighedsfællesskab med flere andre elever.
På Kongeådalens Efterskole kan du også bo i shelter – her deler du også shelter med en anden elev.
-
Ja, naturligvis. Vi har et vaskerum, hvor du kan vaske dit tøj.
-
Hvis du har særlige kosthensyn, skal det afstemmes med skolen inden skolestart.



-
De fleste dage følger vi samme dagsplan på Kongeådalens Efterskole. Du kan læse mere om hverdagen på efterskolen her og danne dig et overblik over dagens gang nedenfor.
Kl. 06.50: Værelsesoprydning
Kl. 07.20: Morgenmad i spisesalen – efter morgenmad er der beskeder
Kl. 08.00: Undervisningen starter
Kl. 09.30: Morgensang og formiddagspause
Kl. 10.00: Undervisning
Kl. 12.05: Middagsmad
Kl. 13.00: Undervisning
Kl. 15.00: Frugt mm.
Kl. 15.15: Undervisning
Kl. 17.45: Aftensmad
Kl. 18.30: Stilletime med lektiehjælp
Kl. 19.30: Fri tid – mulighed for aftenaktivitet
Kl. 20.45: Aftenkaffe i spisesalen
Kl. 21.45: Aftensang og godnatkram
Kl. 22.00: Alle i egen lejlighed
Kl. 22.30: Alle i seng - godnat -
Ja. Vi ser det som et fælles ansvar, at tingene fungerer – derfor deltager alle i det praktiske arbejde på Kongeådalens Efterskole.
Som elev bliver du inddraget i madlavning og køkkenarbejde, du deltager i rengøringen sammen med din kontaktgruppe og de andre elever i dit lejlighedsfællesskab, og du er med til at løse andre praktiske opgaver på skolen.
Vi har praktiske dage, hvor vi i fællesskab ordner praktisk arbejde på skolen – det kan være alt fra at lave småreparationer til at sy gardiner, grave kartofler op eller ordne have.
Vi mener, at det praktiske arbejde har mange fordele. Det gavner fællesskabet, det fremmer tilhørsforholdet til skolen, og ved at give dig kompetencer, du kan tage med dig ud i dit fremtidige liv, styrker det det, vi kalder væredygtighed.
-
Kongeådalens Efterskole skal være et rart sted at være – derfor forventer vi, at alle behandler hinanden med omtanke og respekt, og at alle ansattes eventuelle tilrettevisninger følges.
Skolen har nogle regler, som skal overholdes – hvis disse regler brydes, kan det medføre hjemsendelse. Det drejer sig om følgende:
- Vi tillader ikke alkohol, cigaretter, hash og andre stoffer under dit ophold eller på din rejse til og fra skolen.
- Vi tillader ikke seksuelt samvær – drenge og piger sover og bader hver for sig.
- Man er i egen seng fra kl. 22.30 til 06.00.
-
Det er tilladt at have mobiltelefon med på skolen – men vi henstiller til, at den bruges begrænset, da den hurtigt stjæler opmærksomheden fra fællesskabet, nærværet og kammeraterne. Vi har nogle regler for brug af mobiltelefon på skolen – hvis reglerne ikke overholdes, kan telefonen blive inddraget:
- Telefonen skal ligge på værelset i hverdagene fra 07.00-15.00.
- Telefonen opbevares i “mobilhotel” om natten.
- Telefonen bruges aldrig ved fællessamlinger og lignende, og den er ikke med i spisesalen.



-
Fællesskabet er meget vigtigt på Kongeådalens Efterskole. Et stærkt og tillidsfuldt fællesskab er forudsætningen for at mange ting fungerer.
Vi er en skole med relativt få elever; det giver et stærkt sammenhold og en helt særlig stemning på skolen. Alle kender alle, og her er rart og trygt at være.
Vi lægger stor vægt på, at alle har deres særlige plads i fællesskabet, og at alles bidrag er vigtigt og har betydning.
Vi tror på, at mennesket er sat i forbindelse med andre mennesker – det betyder, at vi mener, at alle mennesker har brug for et fællesskab, og at ethvert fællesskab har brug for, at alle bidrager positivt.
Du kan læse mere om fællesskabet på Kongeådalens Efterskole her.
-
På Kongeådalens Efterskole lader vi dørene stå åbne til alle vores faciliteter, når undervisningen slutter. Det betyder, at der er masser af muligheder for forskellige aktiviteter i fritiden.
Nogle gange bliver der arrangeret aktiviteter – enten tilbud eller obligatoriske aktiviteter - andre gange er det op til eleverne selv at finde på det, de har lyst til at lave.
Hvis du vil læse om fritiden på skolen, kan du klikke her. Du kan også læse mere om vores faciliteter og de muligheder, de giver os i fritiden.
-
På Kongeådalens Efterskole er vi på udlandsrejser tre gange om året.
Vi tager på en vildmarkstur til Sverige, en kulturtur til en europæisk storby og en adventuretur med fokus på natur og action.
-
De fleste weekender bestemmer du selv, om du bliver på skolen eller tager hjem. Det er dog vores anbefaling, at du bliver på skolen i nogle af weekenderne, da disse også er en stor del af et efterskoleophold. Weekenderne bruger vi på at hygge os og dyrke fællesskabet, lave forskellige aktiviteter og lade op til en ny uge.
Enkelte weekender i løbet af året er ”skole”-weekender – her bliver alle elever på skolen, og weekenden er programsat.
Ligeledes er der forlængede weekender – her rejser alle hjem, og vi holder en ekstra fridag. I de forlængede weekender anbefaler vi af afvikle tandlægebesøg, frisørtider med videre.
Når du har været hjemme på weekend eller ferie, kan du ankomme på skolen igen mellem kl. 19.30 og 21.00.
-
Vi holder efterårsferie (uge 42), juleferie og vinterferie (uge 7).
Vær opmærksom på, at der er undervisning i dagene op til påske, og at vi har enkelte ”skole”-weekender i løbet af året.
Ferier og fridage fremgår af kalenderen her.
Skolen lukker kl. 17.30 op til ferier og lignende.



-
Vi synes, at Kongeådalens Efterskole er noget særligt – af mange grunde.
Vi er en skole med plads til 86 elever. Den relativt lille elevflok betyder, at vi oplever et stærkt sammenhold og en helt speciel stemning på skolen. Alle har deres særlige plads i fællesskabet, og alles bidrag er vigtigt.
Vi er en skole, der tilgodeser både hjerte, hoved og hånd. Det betyder blandt andet, at vi vægter hovedet og håndens arbejde lige højt. Hverdagen består af et miks af niveaudelt boglig undervisning og praktisk arbejde – altid med øje for både den enkeltes og fællesskabets trivsel.
Det kendetegner os, at vi dyrker interessen for kreativitet, håndværk og udeliv, og at vi i både undervisning og fritid dyrker håndens arbejde og tager et stort afsæt i naturen. Det fremgår blandt andet af vores spændende valgfag.
Noget helt særligt hos os er, at vi – gennem et fokus på bæredygtighed og væredygtighed – er fælles om at gøre en positiv forskel for os selv, andre og den verden, vi deler.
Et år på Kongeådalens Efterskole er en gave for livet.
Du bliver ikke et nyt menneske, men du bliver endnu mere dig.
-
På Kongeådalens Efterskole har vi en mangfoldig elevflok – og det er noget af det, vi er både stolte af og sætter stor pris på.
Det, eleverne har tilfælles, er, at de har lyst til – gennem vores fokus på bæredygtighed og væredygtighed – at gøre en positiv forskel for sig selv, andre og den verden, vi deler. Derudover deler de interessen for enten kreativitet, håndværk eller udeliv, som de mødes om i vores valgfag.
Eleverne er meget forskellige og kommer fra forskellige baggrunde. Det betyder, at de er gode til forskellige ting, og at de kan bidrage til fællesskabet på forskellige måder. Det skaber et inspirerende, sjovt og levende miljø.
Hvis du besøger skolen, kan du møde nogle af eleverne og opleve det fællesskab, de har med hinanden.
-
Vi har fokus på at være en så bæredygtig efterskole, som vi kan.
Vi ønsker at bidrage til en mere bæredygtig verden her og nu, og vi ønsker at give eleverne mulighed for at vælge en mere bæredygtig fremtid – det kræver viden og konkrete handlemuligheder.
Vi tænker bæredygtighed ind i den boglige undervisning og i alle vores valgfag.
Vi dyrker i videst muligt omfang vores fødevarer selv. Vi har 300 m2 drivhus, egne marker, have, dyrehold med videre, og det, vi dyrker, bruger vi i skolens køkken.
-
Vi undgår naturligvis ikke at købe fødevarer udefra, men vi ønsker og bestræber os på at være så selvforsynende, som det overhovedet er muligt.
På Kongeådalens Efterskole har vi et kæmpestort drivhus, egne marker, haver og frugttræer samt dyrehold. Vi dyrker og passer arealer og dyr, og det forsyner skolens køkken med rigtig mange fødevarer; herunder egne kartofler, salat, gulerødder, svampe og svinekød fra fritgående grise.
Selvforsyningen varetages i høj grad af eleverne – fx når de er på køkkenholdet, og når vi i fællesskab graver kartofler op. Bæredygtighed er noget, vi er fælles om.
-
Når vi siger, at vi har fokus på bæredygtighed og væredygtighed, handler det om, at vi som skole ønsker at bidrage til at fremtidssikre både kloden og det enkelte menneske.
Gennem bæredygtighed hjælper vi hinanden med at fremtidssikre kloden, og gennem væredygtighed skaber vi rammer, som kan hjælpe med at fremtidssikre det enkelte menneske.
Kort sagt betyder det, at vi ønsker at give eleverne mulighed for - på så mange områder som muligt - at fremme deres livsduelighed og udvikle deres evne til at klare sig i tilværelsen – blandt andet ved at styrke deres ståsted som menneske og gennem tilegnelse af praktiske færdigheder.
Det er vores mål, at eleverne forlader skolen med en følelse og oplevelse af mestring, kompetence og styrke. Vi tror på, at det er med til at ruste dem til det liv, der venter efter efterskolen, og ikke mindst give dem modstandskraft til at klare sig, når livet udfordrer.
Væredygtighed handler om at arbejde aktivt på at sikre den enkelte elev det stærkest mulige afsæt for fremtiden. Du kan læse mere her.



-
På Kongeådalens Efterskole har vi niveaudelt undervisning i de boglige fag.
Niveaudelt undervisning giver os mulighed for at møde den enkelte elev med passende udfordring og støtte – dermed sikrer vi, at alle elever har de bedste forudsætninger for læring.
-
Valgfagene på Kongeådalens Efterskole har det tilfælles, at de alle sammen indeholder det, der hedder crafting.
Crafting er arbejdet med materialer og skabende processer – det kan både være i form af klassisk håndarbejde eller håndværk – som at strikke et halstørklæde eller bygge en fuglekasse i træ – eller i form af at kløve brænde eller passe et drivhus. Crafting er således en central del af alle vores valgfag og mange af de aktiviteter, vi kan lide at lave udenfor undervisningen – og det er dermed en stor del af hverdagen og livet på efterskolen.
Årsagen til, at det er væsentligt, er, at forskning tyder på, at crafting virker trivselsfremmende – både ved at fremme god trivsel og ved at modvirke mistrivsel.


Har du lyst til at blive elev på skolen?
Book et besøg eller tilmeld dig til det fedeste efterskoleår!